Letos (v roce 2021) jsme se rozhodli, že se necháme na naší letní dovolené hýčkat.

Normálně rádi jezdíme po vlastní ose a plánujeme výlety snad na každý den naší dovolené. Jenže letošní rok normální není. A co se plánování týče, byl nevyzpytatelný. Na jaře stále nebylo jasné, které země bude možné navštívit, tak jsme si řekli, že po letech vyzkoušíme dovolenou s nějakou „cestovkou“. Ať ty podmínky, které se v souvislosti s onemocněním covid-19 stále mění, hlídají za nás 😊.

A tak jsme s Čedokem vyrazili do Řecka.

Podle fotek a popisu hotelu jsme si vybrali ostrov Rhodos, hotel Esperides. Náhodný výběr nám vyšel, hotel byl skvělý. Moderní, čistý s hezkými interiéry, krásnou zahradou s palmami a bazény, a skvělým přístupem k moři. O tom, jaký byl hotel a delegáti Čedoku se dočtete tady 😊.

Výlety na Rhodu

Za těch 7 dní jsme zvládli jen dva výlety. Bohužel. Nicméně 50°C nám jasně dávalo najevo, že víc výletů je pro děti i pro nás tentokrát ne zcela žádoucích. Takže většinu dovolené jsme proplavali v moři, skákali z mola a hráli si na pláži. Ale i takové „líné dovolené“ někdy stojí za to.

Rhodos na Rhodu

Náš první výlet jsme namířili do hlavního města Rhodos.

Plánovali jsme, že se tam vydáme místní hromadnou dopravou. Nicméně dva delegáti (nezávisle na sobě) nás upozornili na časté stávky a s nimi spojené riziko – autobus nemusí vůbec přijet nebo nás nemusí zavést tam, kam čekáme.

Zvolili jsme proto taxi. To nám zavolal recepční, který nás ujistil, že nás taxi odveze do Rhodu za cenu 19,60 euro. Zpět do hotelu jsme si „chytli“ vlastní taxi a vrátili jsme se za 16 euro.

My jsme se vydali do starého města, které je obehnané dvojitými masivními hradbami, mezi kterými se nachází hluboký příkop. Hradby jsou 12 m široké, postavené z kamene. Takže pokud nám bylo mimo staré město vedro, hradby nás schladily 😊.

Ve starém městě jsme navštívili obchody (samozřejmě) a pak také místí orloj. Věž s krásným výhledem na Rhodos i jeho přístav.

Poté jsme zamířili do přístavu Mandraki, na místo, kde kdysi stál Rhodský kolos – bronzová socha boha Hélia. Sochu stavěl Charés z Lindu dlouhých 12 let. Po slavnostním odhalení ji někteří Rhóďané zavrhli. Báli se, že ač měla být socha poctou bohovi Héliovi za ochranu proti invazi makedonského krále, je až příliš monumentální a bohové by se kvůli její velikosti mohli rozzlobit.

No, o 66 let později postihlo Rhodos zemětřesení (v r. 226 př. n. l.), během kterého socha spadla…

Cestou zpět k parkovišti taxi jsme se prošli příkopem mezi dvěma hradbami starého města. Pokud nám bylo v přístavu vedro, tak v příkopu jsme se pekli. Vchod do starého města jsme hledali dlouho, vypili jsme všechnu vodu, ale podařilo se. Prošli jsme 12 m hradbami a zchladili se zmrzlinou 😊.

Lindos

Lindos je malé řecké městečko s typickými bílými domy a úzkými uličkami. Nad městem se tyčí Akropole, ze které je nádherný výhled.

Čím jsme jeli do Lindosu

Z hotelu Esperides ve Faliraki jsme se do Lindosu mohli dostat třemi způsoby.

  • Autobusem s naší delegátkou (cena cca 30 eur za osobu),
  • MHD (kvůli stávkám nám hromadnou dopravu delegáti rozmluvili),
  • Taxi,
  • lodí (90 euro pro 2 dospělé + 2 děti).

Zalíbila se nám loď, která několikrát plula podél našeho pobřeží a která stavěla u nedalekého mola. U stánku na pláži jsme si rezervovali místa dva dny před plánovaným výletem. Loď nás odvezla do Lindosu, kde jsme měli mít 3 hodiny volna a poté nás vzala zpět na naši pláž ve Faliraki.

Loď přijela na minutu přesně. Nalodili jsme se a usadili se na horní palubě. Měli jsme štěstí, ještě jsme si mohli vybrat místa pod síťovitou plachtou, takže jsme seděli ve slabém stínu. Vedro bylo totiž obrovské, a k tomu vás profukoval vítr – spíše horký fén. Takže kdo mohl, brzy odcházel do podpalubí nebo hledal jiné místo ve stínu. Na cestě zpět pak všichni z horní paluby obsadili místa v podpalubí 😊

Po vylodění v Lindosu nás čekalo lehké stoupání do Akropole, která se tyčí nad bílým městečkem. Cesta netrvá dlouho, náročná je hlavně kvůli vedru. Dospělí i děti se mohou nechat nahoru vyvézt na oslících. Taková rarita – „oslíkové taxi „– my jsme si je fotili, ale nejeli jsme na nich. 

Každopádně výstup do Akropole stojí za to. Odměnou vám bude nádherný výhled na moře i na město.

Na cestě zpět jsem se prošli úzkými uličkami, dali si pivo (ve vedru je pivo jedinečným nápojem) a zavčasu jsme šli obsadit podpalubí (ani děti už nechtěli sedět na horní palubě).

Tentokrát je NÁŠ ITINERÁŘ chudší. Dovolená v Řecku byla pro nás jiná. Byla all inklusive, bylo vedro, požár na ostrově nám zabránil účastnit se dalších výletu (např. údolí motýlů bylo kvůli požárům zavřené). Ale dovolenou jsme si užili:). 

V textu níže popisuji už jen hotel, ve kterém jsme dovolenou strávili a který ráda doporučím každému, kdo plánuje svou dovolenou (s dětmi) strávit na Rhodu.

Jaký byl Hotel Esperides Beach Family Resort?

Když jsme vybírali hotel, ve kterém strávíme dovolenou, popisky na internetu nám nestačili. Manžel procházel recenze nejrůznějších hotelů na nejrůznějších řeckých ostrovech a na nejrůznějších webech. Bylo toho hrozně moc a vždy našel „něco“, co jsme nechtěli. Rozhodli jsme se proto navštívit přímo kancelář Čedoku a Fišeru. Ať nám poradí, když ty zájezdy prodávají, že?

Jenže… V obou kancelářích to probíhalo stejně. Slečně otevřela internetové stránky dané kanceláře a četla nám to, co jsme den před návštěvou CK četli my. Takže… Zde jsem sepsala to, co se nám v hotelu Esperides líbilo a co jsme chtěli, aby daný hotel splňoval. Třeba to někomu pomůže při výběru své dovolené 😊.

Hotel Esperides se nachází na písčito-kamínkové pláži u města Faliraki, cca 15 km od letiště. Z letiště nás k němu odvezl autobus, cesta trvala cca 20 minut.

Pláž

Pláž je hned u hotelu a zdůraznila bych, že je písčito-kamínková. Nedošlo mi to, a s sebou jsem nezabalila boty do vody. Ze začátku mi kamínky nevadili, ale asi po 30 minutách v moři si syn vrazil ostrý kamínek do paty. A byla krev (jak on říká). Takže jsme zašli do hotelového obchodu a všichni jsme si nakoupili boty do vody (cena cca 10 euro za 1 pár bot).

Do moře byl příjemný vstup. Prvních 5 metrů stojíte na skále, po 10 metrech už nevystačili ani dospělí. Musím říct, že tento vstup do moře nám vyhovoval. Díky skalnatému dnu jsme viděli plno ryb, děti bavilo je pozorovat (resp. děti nevynořily hlavy z vody, stále se potápěly).

Pokud si však chcete užít opravdu pozvolný vstup do moře s písčitou pláží, stačí popojít na pláž jiného hotelu (cca 100 m) a tam se můžete vyřádit. Pozvolný vstup byl „opodál“ opravdu pozvolný, po 50 metrech jsme stále vystačili 😊.

Lehátka, slunečníky i osušky ZDARMA

V ceně ALL INCLUSIVE byla plážová lehátka i s osuškami. Osušky vám zapůjčí za hotelovou kartu, kterou dostanete hned po příjezdu. Můžete si je dle libosti měnit za čisté, na konci pobytu si je vyměníte opět za onu kartu, kterou vrátíte na recepci.

A tady mám jednu otázku…

Proč jsou nejdříve obsazená lehátka u bazénu?

Každý den, cestou na pláž (a kolem plážového baru), jsem se ptala, proč jsou obsazená všechna lehátka u bazénu? A proč je většina lehátek se slunečníky na pláži u moře stále volná?

Nemám odpověď. Proč někomu stojí za to letět přes 2500 km a svoji dovolenou pak proležet u umělé díry naplněné vodou? I naše děti (5 a 8 let) brzy pochopili, že to, kvůli čemu jsme v Řecku, je moře. Jasně, chtěli si zaskákat a zaplavat v bazénu. Dopřáli jsme jim to – ale jen po dobu nezbytně nutnou. Takže pokud jsem potřebovala chvíli pracovat, vzala jsem si počítač k plážovému baru, a nechala jsem děti vyřádit se v bazénu. Ale pak jsme šli na pláž, k moři.

Nicméně jsem viděla, jak někomu stojí za to vstát v 6 ráno a odnést osušky na lehátka k bazénu. Tam je nechat, jít se dospat a vrátit se po pár hodinách. Takže když jsme v šli v 9 ráno k moři, všechna lehátka už byla obsazená (ležely na nich osušky). V bazénu bylo lidí pomálu, na lehátkách skoro nikdo, ale volné lehátko už prostě nenajdete. Za to u moře jsme si mohli vybírat 😊. Takže… dobře pro nás, nám to vyhovovalo, nicméně to nechápeme.

Jídlo a pití aneb ALL INCLUSIVE

Jídlo bylo skvělé. Manžel si chodil pro mořské plody, pro děti byl vždy navařený nějaký druh řízku, špagety, maso se sosem a rýží. Každý si něco vybral.

A pak přišly na řadu dezerty a drinky. Dieta, kterou držíme už půl roku, vzala za své, ale co… zase jsme hodně plavali 😊.

Výlety a delegáti

Na informativní schůzce na začátku dovolené nám naše delegátka odprezentovala výlety a ceny, za které na ně můžeme jet. No… ceny byly zajímavé. Vždy něco mezi 30 – 50 euro za osobu. Vzhledem k tomu, že rádi jezdíme na výlety po vlastní ose, nabídku CK jsme nevyužili. Jezdili jsme „taxíkem“ a lodí. Nicméně cena byla vždy o hooodně přízněvější.  

K tomu se nám delegátka snažila prodat snad vše, co v Řecku našla. Olivový olej, pronájem auta, svoji knížku… No, zase to uměla hezky odprezentovat 😊.

Dětský klub Čedok

Čedok zajišťuje v tomto hotele dětský klub. Vedl ho klučina – Čech, který byl moc milý. 

My jsme dětský klub nevyužívali. Bylo opravdu horko a tak jsme se s dětmi pořád koupali. 

Nicméně Ondra (5 let) si zamiloval „minidisco“. Každý večer, cca 30 minut, 4 animátoři předtancovávali dětem písničky. 

Náš itinerář: Řecko, ostrov Rhodos
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *